Tiden går och sommar blev höst som blev vinter. Länge var det milt så jag lät bli att mata fåglarna för det fanns så mycket frön och annat för dem att äta.

Men så vände det som ni vet och nu verkar kylan vara här för en tid. Själv handlar jag fågelmaten på lite olika ställen men upplever att webb-baserade Vivara har ett brett utbud och det är väldigt bekvämt att få det levererat till dörren. Andra handlar hos Slåttergubben, några hos Lantmännen eller för den delen ÖB, Jula, Biltema eller ja, vad som passar en själv. Huvudsaken tänker jag är att våra små bevingade vänner får hjälp de kalla mörka månaderna. Fågelholkarna är använda även nu för skydd och övernattning. Jag brukar inte rensa dem förän till våren och lägga in lite nytt gräs eller mossa.

Hos mig äter våra stannfåglar sig mätta på godsaker. Häromdagen kom en flock stjärtmesar och de var så vansinnigt söta där de hängde på talgbollsrondellen allihop med sina långa stjärtar kors och tvärs. Pingisbollar med svans :) Domherrar och damer sitter länge i trädtopparna och spanar innan de sakta singlar ner några meter och sedan ytterligare några meter innan de når mark eller matare. Flest är blåmesarna, de måste haft ett väldigt bra häckningsår, därefter talgoxarna. Nötväckor, svartmesar och titor samt till min stora glädje en kaxig tofsmes. Det är nog den som är minst rädd av allihop. Den sitter i trädet och skäller på mig när jag fyller på mat alldeles för sent i dess tycke.

Några nötskrikor är också här men av de stora kullarna från i somras verkar duvhöken ha låtit sig väl smaka på de flesta. Här brukar vara betydligt fler nötskrikor men nu är det högst tre. Ett skatpar har tillkommit, vi får se hur länge de klarar sig från höken. I går i solen trummade den större hackspetten och jag tänkte att nu vänder det! Ja inte riktigt än såklart men det gav ändå hopp om en förestående vår. Det är inte bara fåglarna som förser sig vid matningen, här har även synts en skogshare i vinterskrud, en ekorre slinker vigt upp och ned för stammarna och den allra minsta gästen är en skogsmus. Alla svåra att fånga på bild men jag gör idoga försök och ibland blir det riktigt trevliga minnen. Ta hand om er därute! /Barbro