Rensa holkar eller inte, det är frågan. Nog är det så att många fåglar själva rensar ur eller återvinner gammalt bomaterial men personligen gillar jag att titta över boplatserna nu i senvintertid.

Ett par snabba "bzzzt" med skruvdragaren, peta ut gammal bobal med skruvmejseln och in med lite ny mossa och lav, på med botten igen och vips är det färdigt för ny säsong. Allt som allt kanske 10 minuter? Funderar inte så mycket på hur många holkar det är som behöver översyn för då blir det nog timmar jag får räkna istället.

Detta år verkar nötväckan verkar ha bestämt sig för holk Nr 6, vi får se hur det går. Den påbörjade häckningen i fjol i en annan holk men det slutade illa för jag hittade äggen under en ny bobal. Trots att de murat igen hålet på holken till lämplig storlek hade det ändå hänt något. För såvitt jag förstår är äggen på bilden nötväckans. Och troligt var det så att den svartvita flugsnapparen var boven i dramat.

Vissa holkar känns bra att rensa från ett par års gamla bobalar. Kanske har de också använts för övervintring när det ligger mögligt träck inuti. Och ingen av oss vill ju ha mögel i huset!

Vårhälsningar /Barbro